Пенсиите с 12,7% нагоре догодина. Около 12,7% ръст на пенсиите се

...
Пенсиите с 12,7% нагоре догодина. Около 12,7% ръст на пенсиите се
Коментари Харесай

Пенсиите с 12,7% нагоре догодина

Пенсиите с 12,7% нагоре следващата година. Около 12,7% растеж на пенсиите се задава от 1 юли следващата година.
Това ще стане допустимо, откакто бюджетната комисия гласоподава късно вечерта в четвъртък индексацията на
парите за възрастните хора от 1 юли
да става по модифицирано швейцарско предписание. Тоест – с %, еднакъв на по-голямото от 100% от повишаването на осигурителния приход или 100% от показателя на потребителските цени през миналата година.

Предложението бе направено с измененията на второто четене в удължителния закон за бюджета от Асен Василев и група депутати от „ Продължаваме промяната “.

Очаква се следващата година растежът на осигурителния приход да бъде 11,3%, а на инфлацията – 12,7%. Това значи, че пенсиите ще се вдигнат с по-голямото от двете, а точно 12,7%. Ако се употребява класическото швейцарско предписание, нарастването би било с 12%. По-големият растеж на пенсиите ще коства 54,7 млн. лева следващата година.

Бюджетната комисия отхвърли въобще да преглежда редица обществени оферти, направени главно от левицата, с претекста, че те излизат отвън предмета на закона. Той от своя страна би трябвало единствено да удължава действието на сегашния бюджет, а не да се приема нов.

Синдикатите обаче още пазят вярата, че следващата година минималната работна заплата може да нарасне, и то на 850 лв., а не на 770 лв., както бе препоръчано от държавното управление. Причината е, че сега разискванията на същите текстове, препоръчани и като промени в удължителния закон за бюджета, вървят редом и в други закони.

Така да вземем за пример обществената комисия в Народното събрание към този момент гласоподава на първо четене промени в Кодекса на труда. Според тях минималната работна заплата ще се усилва по формула, като тя ще е половината от междинната за страната за предходните 12 месеца.

Ако това се одобри и на второ четене, минималното заплащане ще скочи от сегашните 710 на 850 лв..

Социалната комисия ще гледа тези промени в Кодекса на труда на второ четене идната седмица.

Първоначалните настроения са тази смяна да мине и мощно се надяваме това да е по този начин, разяснява за „ Телеграф “ Любослав Костов, основен икономист на КНСБ.

„ Искаме взаимност в държанието на властта към хората и бизнеса. Както бизнесът има право на обезщетения за високите цени на тока, по този начин и хората имат право да желаят растеж на минималната заплата. Поне колкото е растежът на инфлацията “, уточни той.

Служебният министър на финансите Росица Велкова обаче освен е срещу подобен скок на минималното заплащане. Но даже ще предложи на общественото министерство поисканото от него нарастване до 770 лв. да се случи не от началото, а от средата на идната година.

Като претекст Велкова посочи пред депутатите от комисията, че още няма бюджет за идната година.

От Министерството на финансите са пресметнали и какъв би бил резултатът от минимална заплата 850 лв.. Според специалистите чистият резултат би бил минус 1 милиарда лева за бюджета.

От самото нарастване на 850 лв. разноските биха скочили с 613,9 млн. лева Но тъй като в държавната администрация подобен скок би доближил най-ниските хонорари до идващите в йерархията, трябвало да се вдигнат парите и на служителите на по-високи длъжности.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР